Megosztás:
|
wellness szálloda

Balatonfüredi szállás ajánlatok: Balatonfüred szállodák .hu

Balatonfüred: hotel ajánlatok, wellness akciók, balatonfüredi programok, vitorlás bérlés

Balatonfüredi szállodák keresése:

Loading

Anna-bál

Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye lett a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb. E korból számos műemlékkel, jelentős épülettel, hagyománnyal rendelkezik a város: 1825-ben itt, a Horváth-házban rendezték meg az első Anna-bált Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki majdan a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt. 1826. május 18-án esküdtek meg Répceszentgyörgyön. Az ifjú feleség 1827. február 7-én Pesten elhunyt.

Balatonfüred Anna-bál - Balatonfüredszallodak .hu

Az 1800-as években ez a bál volt a legarisztokratikusabb és számos híresség vett részt rajta: Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza. 1862-ben választottak először bálkirálynőt (július 26-27.) Kozma Irma személyében. Az első bált követően a minden évi Anna naphoz eső legközelebbi szombaton megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak. Az első világháború után megváltozott a fürdőélet jellege, így az Anna-bálok is veszítettek eredeti jelentőségükből, és a két világháború között is csak csendesen élt a hagyomány. A II. világháború után hivatalosan 1954. július 31-én rendezték meg újból az Anna-bált a Balaton étteremben, majd 1957-től a felújított egykori Kúrszalon, a későbbi SZOT Szanatórium, mai Anna Grand Hotel színházterme adott otthont a bálnak. Az ebben az időben felelevenített hagyomány szerint, azóta is Eris aranyalmájával jutalmazzák a bál királynőjét, a két udvarhölgy pedig herendi vázát kap ajándékba.

Balatonfüred Anna-bál - Balatonfüredszallodak .hu

Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette az Anna-bálok varázsa. Életének utolsó szerzeménye az Anna-báli keringő, melyet 1962-ben játszottak először a nyitótáncként hagyományos díszpalotás mellett.A bál érdekessége, hogy 2003. évben először adták át Kiss Ernő honvéd tábornok herendi porcelánszobrát egy olyan személynek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred városért. 2003. évben Gyurkovics Tibor, 2004-ben Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, 2005-ben Melocco Miklós, 2006-ban Sugár András, 2007-ben Zettwitz Sándor kapta a díjat, Balatonfüredhez való kötődésük és munkásságuk elismeréseként. Az Anna-bálon az első helyezett hölgy Viktória díszítésű, a II. helyezett Rotschild, a III. helyezett pedig Aponyi mintával díszített Herendi porcelánvázát kapnak a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásaként.

A bál kísérőrendezvényei

A kísérőrendezvények közül kiemelkedik Krúdy Gyula novellája alapján, a "Balatoni szívhalászat", mely a bált megelőző napon kerül megrendezésre. A szépen feldíszített, fellampionozott hajó fedélzetéről a vízbe dobott fa-szíveket kell a vendégeknek kihalászni a hullámok habjai közül. Érdekes feladat, hogy mindenki megtalálja párját, szíve választottját.

Hagyományos délutáni program a bál napján az előző év bálkirálynőjének hintós sétakocsikázása a városban. A Móló Színpadon korabeli műsorok, táncbemutatók szórakoztatják a közönséget. Este pedig fergeteges utcabál és élő közvetítés szórakoztatja az érdeklődőket. A bált követő napon, délelőtt a bálkirálynő és udvarhölgyei a Móló színpadon bemutatkoznak a közönségnek, majd lovas huszárkísérettel végigkocsikáznak a városon. A város utcáin sétálva történelmi hangulat érinti meg a látogatókat, és olyan évekbe repíti vissza őket, amikor a Horváth-ház nagytermében Horváth Anna Krisztina Kiss Ernő honvédtiszttel keringőzött, Füreden tartott megbeszélést Széchenyi és Deák, Kisfaludy megnyitotta a Dunántúl első kőszínházát, és a Magyar hölgy c. vígjáték sikerétől volt zajos a fürdőváros.

Az Anna-bál nemcsak a magyar történelem és a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát idézi fel, hanem - elsősorban a kísérőrendezvények révén - idegenforgalmi vonzerővel is rendelkezik.