Megosztás:
|
wellness szálloda

Balatonfüredi szállás ajánlatok: Balatonfüred szállodák .hu

Balatonfüred: hotel ajánlatok, wellness akciók, balatonfüredi programok, vitorlás bérlés

Balatonfüredi szállodák keresése:

Loading

Füredi borfesztivál

Balatonfüred ősi bortermelő település, Füred környékén ősidők óta termesztenek szőlőt. Füred a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék központja. 1987-ben Rómában Balatonfüred elnyerte a "Szőlő és bor nemzetközi városa" kitüntető címet. A borvidékhez összesen 6350 ha szőlőterület tartozik, az országos átlagnak megfelelően, ennek mintegy harmada áll művelés alatt. A dűlők túlnyomó többségét az első osztályba sorolja a bortörvény.

Balatonfüredi borok

A kilencven százalékot is meghaladó fehér fajták között az olaszrizling vezet, ezt követi a Chardonnay, Rizlingszilváni, Tramini, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, muskotály.

A vörösök mezőnyében a hagyományos fajták hódítanak, leginkább Kékoportót, Kékfrankost, és Zweigeltet találunk a dűlőkben, néhol azonban előfordul a Merlot, valamint a két Cabernet fajta.

Borfesztivál

Balatonfüreden 1932 óta (néhány év kihagyásával) rendezik meg évről évre a Füredi Borheteket, ami ékes bizonyíték arra, hogy lehet egy rendezvény mindig ugyanolyan jó. Az évente augusztusban megrendezett borhetek az egyik leglátogatottabb borünnep Magyarországon. A vízparti, méretes platánfákkal tűzdelt Tagore sétányon felállított tájházakban kínálják a helyi és környékbeli borászok a legjobb – sokszor díjnyertes) boraikat 2 héten át. Ezzel egy időben több Balaton parti városban (pl. Almádi, Lelle) is megrendezésre kerül a borfesztivál.

Balatonfüred - Borfesztivál - Balatonfüredszallodak .hu

Az elfogyasztott italmennyiség felszívására is igényes megoldásokat találhatunk a borheteken. A borfesztiválokon hagyományosnak számító pogácsák, zsíros kenyér és perecek mellett kapható töki pompos (kemencében sült kenyérlángos) és fahéjas mandula is. A borok adják az alaphangulatot, amit tovább fokoz a színpadi latin tánc, a tüzes meteorosok és a pantomimes „élő szobrok”.

A vízparti környezet pedig szintén hozzáteszi a magáét a borhetek hangulatához: nappal a nádas, a vadkacsák és a joystick-kal irányítható neonszínű vízibiciklik, sötétedés után pedig a telihold, az aranyhíd és az 50 fős csapatokba verődött hattyúk szépsége adja azt a vadromantikát.

Szeptember közepe táján évente megrendezik a Szüreti Felvonulást. A borosgazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, lovas huszárokból álló menet fúvószenekari kísérettel végigvonul a városon, közben alkalom nyílik megkóstolni a zamatos borokat.